Kötőjel

... és jönnek a hibák, mint az oroszok

Újra végig kellett bogarászni tehát az egész anyagot, mert ha a fordítás már jó, miért ne legyen az a számtan is? Újra számolás, javítás… lapról-lapra.

Fent látható, hogy nem túl bonyolult a jegyzéklap szerkezete. Ez egyben a legelső katalóguslap. Nem nagy művészet lefordítani sem, még talán a Google-nak is menne.

Ide tettem a fordítását, azzal könnyebb lesz megérteni:

A 319-es tábor 2., 3., 8., 10. részlegének és az 5918-as speciális kórház hadifoglyainak hantjai Ufa város Kirov kerületében, a Szergijevi temetőben

A temető koordinátái:

Navigációs eszköz segítségével   - 54 42.310; 55 59.263

A Yandex, Google rendszerben   - 54,705167, 55,987717

Az elhantoltak összetétele:

2 nemzet 411 embere van itt elhantolva:

osztrák – 10; magyar – 26; német – 55; cseh – 1; nem megállapított nemzetiségű - 320

A magyar hadifoglyoknak állított síremlék: (fotók)

Most tegye fel a kezét az, aki észrevette a legszembetűnőbb hibát! Megvan?

„2 nemzet 411 embere van itt elhantolva:

osztrák – 10; magyar – 26; német – 55; cseh – 1; nem megállapított nemzetiségű – 320”

Nos igen, az a 2 nemzet valójában 5.

Én sem vettem észre, hiszen csak lefordítottam. És ki venné még észre, hogy 412 az összeadás valós eredménye? Na ugye.

Mint az ismételt számolás során kiderült, Beke kolléga felpattintotta Pandora szelencéjét. Egy hiba még csak véletlen, kettő is lehet az, de három… az már trend.

Emiatt aztán sokkal kritikusabb szemmel néztük át ismét az egész anyagot és nem hiába: egyszer csak feltűnt, hogy az egyik temető koordinátái már szerepeltek előbb is. Aztán az, hogy az egyik jegyzéklap a címsor kivételével az előző lap másolata. Vagy, hogy a tartalomjegyzékben az adott oldalhoz tartozó temetőhöz más adatok vannak megadva. Később feltűnt, hogy az anyag végén a betűrendi mutatóban másféle írásmóddal van feltüntetve egy település, mint a tartalomjegyzékben, vagy akár a jegyzék címsorában… és így tovább, szinte vég nélkül. Majdnem mindegyik lapon van valamilyen hiba.

Ez volt az a pont, amikor elhatározásra kellett jutnunk: hagyjuk úgy az egészet, ahogy van és csak a legszembetűnőbb hibákat javítsuk ki, vagy pedig komolyan vesszük a dolgot és átdolgozzuk az egész anyagot?