Kötőjel

Újratervezés, projekt megszületése

Természetesen az utóbbi változatnál maradtunk, azzal, hogy ha már ekkora munkát vállalunk, akkor a fő figyelmet a magyar katonák temetőire fordítjuk. Pontosabban: a hadifoglyokra összpontosítunk. Hogy miért kell ezt a szűrést alkalmaznunk?

Mint a jegyzéklapon látjuk, egy-egy temetőben az elhantoltak „összetétele” változatos, hiszen a hitleri hadsereg és annak szövetséges hadseregeinek szovjet fogságba esett katonái is több nemzethez tartoztak. Az eredeti katalógus viszont tartalmaz több, tisztán egy nemzethez tartozó hadifogolytemetőt is.

Úgy döntöttünk hát, hogy a mintegy 20, nemzetiségi temetőt, amelyek a csehek, szlovák, finn, német, japán katonák gyűjtőtemetője, egyelőre nem vesszük figyelembe. Később még dönthetünk úgy is, hogy a magyar hadifoglyok temetőkatalógusa mellékleteként vagy kiegészítéseként újra elővesszük őket.[i]

Innen fordul komolyra a dolog, mert egy saját katalógust készítünk. Követjük az eredeti felépítését, vagyis megtartjuk az orosz ABC betűrendjét és annak megfelelően fogjuk felsorolni a különböző köztársaságokban, régiókban található temetőket.

Egységes térképkészletet fogunk vázlatként alkalmazni a régiólapokon. Mivel ezidáig nem sikerült olyan közigazgatási térképeket találni, amelyek minden régióban egyformák lennének, az Oroszországi Föderáció köztársaságai és régiói térképére esett a választásom. A Photoshop segítségével kivágott és átalakított cirill nyelvű térképekre jelzést illesztettem a magyar katonák temetői helyére mutatva, a helységneveket magyarul is feltüntetve.



[i] Azokat a temetőket, ahol egy nemzet katonái nyugszanak, nemzeti, vagy gyűjtőtemetőnek hívjuk. Ezek nem kizárólag hadifoglyok, hanem a harcok során életüket vesztettek is, akik egyéni vagy közös sírokba voltak eltemetve, akár nagyobb területen is. Ezek számára hozott létre több olyan sírkertet a „Vojennie Memoriali” szövetség, ahová az exhumálásokat követően újratemették őket, immár nemzeti hovatartozás szerint.. A tisztán nemzeti temetők sorában találjuk a magyarok központi temetőit,
pl. Rudkino mellett:

az 1939-40-es finn-orosz háborúban elesett finn katonákét, pl. Uuksuban:


van szlovák gyűjtőtemető Apseronszk mellett:


A katalógusban 13 temetőjét tüntették fel annak csehszlovák légiónak a „harcosainak”, akik 1918-20-ban a fehérek oldalán küzdöttek a vöröskatonák ellen., pl Kungurban: 


A Japán Császári hadsereg foglyul ejtett 639 635 katonájának a hadifogságban meghalt mintegy 40 ezer katonáját exhumálta és hazaszállította, de az orosz földön elhunytakra emlékművekkel utalnak, pl. Nyizsníj Tagilban:


Meglepő módon, a katalógusban nem tűntették fel az Apseronszk mellett létesített német központi temetőt és a szintén ott található románt sem. Talán nem túl merész feltételezés, hogy akár más temetkezési hely is kimaradhatott ebből a kiadásból.